Dr.Kalmantis
Κινητό 6972 839327
Σταθερό 2108252505

Έρπητας γεννητικών οργάνων

Ερπητάς Γεννητικών Οργάνων

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Τι είναι;
Πως μεταδίδεται
Πως εκδηλώνεται
Πόσο συχνός είναι
Διάγνωση
Αντιμετώπιση
Σεξουαλικές επαφές

Τι είναι;

Είναι ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο προκαλείται κυρίως από τον ιό απλού έρπητα 2 (HSV-2), αλλά μπορεί να προκληθεί από τον HSV-1.

Πως μεταδίδεται;

Μεταδίδεται 1) κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέσω της τριβής του δέρματος και προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και 2) Μέσω της στοματογεννητικής επαφής από τον ιό HSV-1 που εμφανίζεται στα χείλη του στόματος (επιχείλιος έρπης), και μπορεί να προσβάλλει τα γεννητικά όργανα.

Πως εκδηλώνεται ο έρπητας των γεννητικών οργάνων;

Η εικόνα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα συμπτώματα στην πρωτολοίμωξη είναι πιο έντονα, όπως πόνος στην περιοχή των χειλέων του αιδοίου, αίσθημα καύσου, κνησμού και προβλήματα κατά την ούρηση. Αρκετά συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, αίσθημα κόπωσης με πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Στο δέρμα των χειλέων του αιδοίου εμφανίζονται φυσαλίδες, οι οποίες όταν σπάνε δημιουργούνται έλκη, δηλαδή πληγές που εντοπίζονται συνήθως στο αιδοίο, στους γλουτούς, στον πρωκτό, στον κόλπο, στο τράχηλο και στο στόμα. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν 2-3 εβδομάδες.
Οι υποτροπές (επανεμφάνιση της νόσου), εμφανίζονται συνήθως τον 2ο χρόνο από την εμφάνιση της πρωτολοίμωξης, έχουν ηπιότερα συμπτώματα και διαρκούν 3-5 ημέρες.

Πόσο συχνός είναι έρπητας των γεννητικών οργάνων;

Εκτιμάται, από τα βιβλιογραφικά δεδομένα, ότι περίπου ένα στα έξι άτομα ηλικίας 19-49 ετών, έχει μολυνθεί από τον HSV-2 στην Αμερική. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες, καθώς ο ιός απαιτεί για την ανάπτυξή του υγρό και ζεστό περιβάλλον, όπως είναι τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εξέταση αίματος, στην οποία φαίνεται η ύπαρξη αντισωμάτων.
Αναζήτηση του DNA του ιού με την μέθοδο PCR, είτε στο εξάνθημα (φυσαλίδες), είτε στο αίμα της ασθενούς.
Ιστολογική εξέταση.
Κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τη μητέρα στο παιδί.

Πως αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχει θεραπεία που να αφανίζει τον ιό από τον οργανισμό. Φάρμακα όπως ακυκλοβίρη (zovirax) ή βαλακυκλοβίρη (valtrex) και η φαμκυκλοβίρη (famvir), μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά και συστηματικά από το στόμα. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών εξαρτάται από τον χρόνο έναρξης της θεραπείας. Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει 3 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Έτσι θα μειωθεί η διάρκεια της λοίμωξης, θα γίνει ταχύτερη επούλωση, θα μειωθεί η ταλαιπωρία της ασθενούς και θα ελαττωθεί η πιθανότητα υποτροπών της νόσου.
Σε άτομα με σπάνιες υποτροπές, δίνεται αγωγή μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Σε άτομα με πολύ συχνές υποτροπές, η θεραπεία πρέπει να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-12 μηνών).

Πόσο σοβαρός είναι ο έρπητας των γεννητικών οργάνων;

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι επώδυνος και ενοχλητικός, αλλά δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS. Επίσης, μία έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό του έρπητα στο μωρό της, σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Υπάρχει απαλλαγή από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων;

Δεν υπάρχει οριστική απαλλαγή από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ο ιός παραμένει στο σώμα της γυναίκας σε αδρανή κατάσταση, στα νευρικά κύτταρα κοντά στην σπονδυλική στήλη και ενεργοποιείται σε κάθε ερέθισμα που σχετίζεται με την πτώση του αμυντικού συστήματος της γυναίκας.

Μπορεί η γυναίκα να έχει σεξουαλικές επαφές όταν έχει τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων;

Είναι πολύ πιθανό. Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για τον σεξουαλικό σύντροφο, όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς εμφανή συμπτώματα (πληγές, εξανθήματα στο δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων). Ο συνιστώμενος τρόπος προφύλαξης είναι το προφυλακτικό.