Φυλλικό οξύ και εγκυμοσύνη. Νεότερα δεδομένα

Οι μαιευτήρες, παραδοσιακά, προτείνουν στις έγκυες να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος (βιταμίνη B9), είτε μέσω της διατροφής τους (λαχανικά, σπαράγγια, φακές, φασόλια), είτε μέσω συμπληρώματος, ώστε να προστατεύσουν το έμβρυο από διαταραχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Τα αποτελέσματα από μεγάλη έρευνα στη Νορβηγία έδειξαν ότι η χορήγηση φυλλικού οξέος, ένα μήνα πριν από τη σύλληψη έως και 2 μήνες μετά τη σύλληψη, μειώνουν αισθητά την πιθανότητα αυτισμού, συνδρόμου Asperger και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών.


Μια νέα αμερικανική μελέτη, έρχεται όμως να αμφισβητήσει τα οφέλη του φυλλικού οξέος για το έμβρυο, όταν αυτό λαμβάνεται σε υπερβολική ποσότητα, στη διάρκεια της κύησης. Η έρευνα αυτή αναφέρει ότι η υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12, σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαταραχών αυτιστικού φάσματος. Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αλλά το βασικό δεδομένο δεν αλλάζει: πως το φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνεται με σύνεση και προσοχή και από όσες έγκυες έχουν έλλειψη.