Dr.Kalmantis
Κινητό 6972 839327
Σταθερό 2108252505

Τεχνητή έκτρωση

Τεχνητή Έκτρωση: Κατανόηση της Διαδικασίας και των Ενδεχόμενων Επιπλοκών

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Με τον όρο τεχνητή έκτρωση εννοούμε είτε την θεραπευτική διακοπή της εγκυμοσύνης, είτε την διακοπή μιας ανεπιθύμητης κύησης.

  • Θεραπευτική διακοπή της εγκυμοσύνης

Γίνεται για την προστασία της υγείας της μητέρας. Κύριες ενδείξεις αποτελούν βαριές ασθένειες της μητέρας που σε περίπτωση εγκυμοσύνης απειλείται η ζωή της, όπως αρρύθμιστη υπερτασική νόσος, καρδιοπάθειες, κακοήθεις νεοπλασίες και ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου που είναι ασύμβατες με τη ζωή.

Επίσης συστήνεται διακοπή της εγκυμοσύνης όταν αυτή είναι αποτέλεσμα βιασμού και αιμομιξίας.

  • Διακοπή ανεπιθύμητης κύησης

Δυστυχώς, η διακοπή ανεπιθύμητης κύησης ή έκτρωση (ή άμβλωση) είναι ίσως η πιο συχνή γυναικολογική επέμβαση. Οι λόγοι συνήθως είναι η ελλιπής ενημέρωση, η αμέλεια και η κακή εφαρμογή των μεθόδων αντισύλληψης. Στη χώρα μας η νομιμοποίηση αυτών των εκτρώσεων έγινε στη δεκαετία του ’80 και επιτρέπεται μέχρι και την 12η εβδομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συναισθηματική φόρτιση και η ψυχολογική επιβάρυνση της γυναίκας είναι μεγάλη που ίσως τις ωριμάσει για καλύτερη αντισύλληψη και προσεκτικότερη σεξουαλική συμπεριφορά στο μέλλον.

Πως γίνεται μια τεχνητή έκτρωση;

Είτε με χειρουργικές μεθόδους (1ο τρίμηνο κύησης), είτε με φαρμακευτικές μεθόδους (2ο τρίμηνο κύησης).

Υπάρχουν επιπλοκές;

Υπάρχουν άμεσες επιπλοκές όπως αιμορραγία, διάτρηση της μήτρας και φλεγμονή και απώτερες, όπως η δημιουργία συμφύσεων, η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, που έχουν σαν δυσμενές αποτέλεσμα την υπογονιμότητα.

Τι προτείνεται;

Η γυναίκα που θα μπει στη διαδικασία της τεχνητής έκτρωσης θα πρέπει να αναζητήσει τον γυναικολόγο με την κατάλληλη εμπειρία, τεχνογνωσία και διακριτικότητα που θα την βοηθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημά της, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία της και την αναπαραγωγική της ικανότητα με κύριο σκοπό την μελλοντική τεκνοποίηση.