Uncategorised

Dr. Κωνσταντίνος ΚαλμαντήςΗ ιστοσελίδα αυτή, δημιουργήθηκε με σκοπό την ορθή και έγκυρη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας ή μελλοντικής μητέρας. Γίνεται αναφορά κατά κύριο λόγο, στον ρόλο της τρισδιάστατης και τετραδιάστατης υπερηχογραφίας  σε θέματα Μαιευτικής - Γυναικολογίας.

Η νέα αυτή τεχνική, επέφερε αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της υπερηχογραφίας με κύριο σκοπό την διερεύνηση της υπογονιμότητας, την έγκαιρη διάγνωση γυναικολογικού καρκίνου και τέλος την πληρέστερη εκτίμηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος για την επιτυχή έκβαση των κυήσεων.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα ταυτόχρονα όμως θέλει να εξηγήσει ότι η περίπτωση της κάθε γυναίκας πρέπει να εξατομικεύεται και να λαμβάνεται συμβουλή από τον εξειδικευμένο γιατρό.

Η άψογη θεωρητική και κλινική κατάρτιση, η χειρουργική δεινότητα  αλλά και το ερευνητικό και διδακτικό ενδιαφέρον αποτελούν την βάση για την επιτυχία ενός γιατρού σήμερα. Πρέπει να ασκούμε κατά το βέλτιστο την τρέχουσα ιατρική αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στην δημιουργία της ιατρικής του αύριο.

Κωνσταντίνος Καλμαντής M.D., Ph. D.
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελητής Γ.Ν.Α. <<ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ>>

Πρόωρος τοκετός

Τι σημαίνει πρόωρος τοκετός;

Ο τοκετός που συμβαίνει πριν τις 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Όσο πιο μικρό είναι το νεογέννητο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει. Ο λόγος είναι ότι πολλά συστήματα του νέου αυτού ανθρώπινου οργανισμού δεν έχουν ωριμάσει και αναγκάζονται ημέρες, εβδομάδες ή/και μήνες να περάσουν στην θερμοκοιτίδα της Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Αν ο πρόωρος τοκετός συμβεί κατά τις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τότε το νεογέννητο έχει πιθανότητες 90% να επιβιώσει.

Αίτια που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό

Υπάρχουν πολλές αιτίες, όχι πάντα κατανοητές, που ενδέχεται να προκαλέσουν έναν πρόωρο τοκετό. Υψηλό κίνδυνο για πρόωρο τοκετό θεωρείται ότι έχουν οι έγκυες με ιστορικό πρόωρων τοκετών (οι ίδιες ή οι μητέρες τους), οι έγκυες με ιστορικό χειρουργείων στον τράχηλο (κωνοειδής εκτομή), οι καπνίστριες, οι υπέρβαρες και οι λιποβαρείς, οι έγκυες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, οι έγκυες που παρουσιάζουν κάποια φλεγμονή ή μόλυνση και τέλος οι έγκυες με πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, τετράδυμα).

Ποια είναι τα “σημάδια” του πρόωρου τοκετού που πρέπει να αντιληφθεί η έγκυος;

  • Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά ή/και κράμπες.
  • Συστολές της μήτρας (ελαφρές-ανώδυνες συσπάσεις) με που την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε ένταση και αποκτούν περιοδικότητα.
  • Ξαφνική εμφάνιση υγρών από τον κόλπο, που μπορεί να έχουν πρόσμιξη αίματος ή/και βλέννας.
  • Εκκρίσεις από τον κόλπο, που μπορεί να συνδέονται με δυσάρεστη οσμή ή/και κνησμό.
  • Πίεση χαμηλά στη λεκάνη (“αίσθημα μπουκώματος”).
    Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει η έγκυος να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της.

Πως μπορεί να προβλεφθεί ο πρόωρος τοκετός;

Για να μειωθεί ο κίνδυνος, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των αιτίων και των σημείων του πρόωρου τοκετού. Εξισορροπημένη διατροφή και ανάπαυση της εγκύου, χρήση κατάλληλων φαρμάκων για την “ηρεμία” της μήτρας και τακτικός υπερηχογραφικός και γυναικολογικός έλεγχος για το “καλώς έχειν” του εμβρύου και την εκτίμηση του μήκους του τραχήλου τη μήτρας.

Μπορεί να καθυστερήσει ο πρόωρος τοκετός; 

Είναι λίγα αυτά που μπορεί να γίνουν όταν ο τοκετός αρχίσει. Υπάρχει η δυνατότητα να καθυστερήσει ο τοκετός ημέρες ή/και εβδομάδες με την χρήση των τοκολυτικών φαρμάκων που έχει σαν στόχο να αναστείλει τις συστολές. Το χρονικό διάστημα είναι πολύτιμο για να χορηγηθούν στην έγκυο κορτικοστεροειδή που θα βελτιώσουν και θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης, επιταχύνοντας την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο μόνος φυσιολογικός και εύκολος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών των βρεφών. Πολλές μαμάδες λένε ότι είτε δεν έχουν αρκετό γάλο, είτε ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό για το μωρό. Τι ισχύει τελικά; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν οι γυναίκες είναι σωστή πληροφόρηση. Ο γιατρός και η μαία θα σας βοηθήσουν και θα σας ενημερώσουν σχετικά με ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το πολύ σημαντικό θέμα του θηλασμού.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι μέσω της υπόφυσης (ορμονικό κέντρο του εγκεφάλου) παράγονται δύο ορμόνες ζωτικής σημασίας για τον θηλασμό: η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Σπάνια υπάρχουν διαταραχές σε αυτές τις δύο ορμόνες. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις το γάλα δε σταματάει ξαφνικά λόγω των ορμονών. Επίσης, δεν έχει σημασία το μέγεθος του μαστού για την παραγωγή του γάλακτος. Το μέγεθός του οφείλεται στο λίπος του αδένα. Πολλές γυναίκες με μικρό στήθος μπορούν να θρέψουν μερικώς ή πλήρως το μωρό τους, αφού ο αδένας αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να γίνει πιο παραγωγικός κατά τη συχνή γαλουχία. Η παραγωγή γάλακτος στο στήθος ακολουθεί τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο πολύ γάλα χρειάζεται το μωρό σας, τόσο πιο πολύ είναι σε θέση να παράγει το στήθος, αρκεί να θηλάζετε κάθε φορά που το μωρό σας δείχνει ότι πεινάει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ:

1. Το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (ω λιπαρά ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.

2. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργίες μεγαλώνοντας, όπως επίσης καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νοσήματατου εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικη ζωή τους.

3. Η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα με τον θηλασμό και καταναλώνει επιπλέον 600 θερμίδες ημερησίως.

4. Η μητέρα έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, όπως και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου του μαστού και ωοθηκών.

5. Ενισχύει την ψυχική ανάπτυξη (η στενή και συχνή σωματική επαφή με τη μητέρα δημιουργεί παιδιά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο ανεξάρτητα).

6. Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, με αποτέλεσμα να μειώνει τους κολικούς.

7. Δεν έχει κόστος, αφού δε χρειάζεται να αγοράζετε γάλα εμπορίου για τη σίτιση του μωρού σας.

8. Η παραγωγή του γάλακτος επηρεάζεται κυρίως από τη συχνότητα του θηλασμού και ο όγκος του γάλακτος από την ενυδάτωση της θηλάζουσας, ενώ η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζεται από τις ανάγκες του νεογνού (διαφορετική σύσταση γάλακτος, π.χ. σε τελειόμηνο απ’ ότι σε πρόωρο, όπως και επίσης διαφορετική σύσταση γάλακτος στην αρχή του γεύματος και στο τέλος αυτού). Αντίθετα, το γάλα του εμπορίου έχει μία και μοναδική σύσταση η οποία δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε νεογνού, αλλά προορίζεται για να χορηγείται σε ίδια σύσταση σε όλα τα μωρά. Οι πρώτες έξι εβδομάδες είναι περίοδος προσαρμογής για εσάς και το μωρό σας. Να θυμάστε ότι το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο και αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη.